Monumentenprijs 2011 (2)

Monumentenprijs voor 'De Toornkamp'

DIDAM - De Monumentenprijs van de gemeente Montferland gaat dit jaar naar de woning 'De Toornkamp' aan de Dijksestraat 39 in Didam. Wethouder Rob Visser reikt de prijs zaterdag 10 september voor de zesde keer uit.

Na een voordracht van drie objecten van de Heemkundekring Bergh en de Oudheidkundige Vereniging Didam is de keuze dit jaar op het gemeentelijk monument aan de Dijksestraat gevallen. De reden hiervoor is dat wordt gewaardeerd dat door de inzet van de eigenaar het pand zijn oorsponkelijke karakter en charme heeft behouden. Hierdoor zijn de monumentale waarden in stand gebleven. 
De woning dateert uit de periode rond 1928 en is gebouwd onder invloeden van de ‘Delftse School’. Architect TH. Geurts uit Zevenaar heeft de woning ontworpen en aannemingsbedrijf Welling uit Didam bouwde het huis. Op 15 december 2009 is het pand op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst vanwege het architectuurhistorisch belang voor Didam als gaaf bewaard voorbeeld van een voornaam woonhuis uit de jaren twintig van de twinitigste eeuw en als stedenbouwkundig belang voor het dorp als onderdeel van de historisch gegroeide lintbebouwing langs de Dijksestraat. Doordat is teruggegrepen op de oude bouwtradities zoals is te zien aan de toepassing van de kruiskozijnen, smeedijzeren sierletters en tuitgevels, valt de woning ook op door de esthetische kwaliteiten in het exterieur.
De Monumentenprijs wordt zaterdag om 10.30 uur uitgereikt in het gemeentehuis in Didam. De prijs bestaat uit een oorkonde, een tekening van de woning, een monumentenschildje en een geldbedrag van € 1.500,--

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in