Lintje voor voorzitter Theo te Wil!

Het gebeurt niet zo vaak dat Theo te Wil zich laat verrassen. Toen hij dinsdagmiddag bij partycentrum Plok echter werd verwelkomd door familie, vrienden, bekenden en burgemeester Peter de Baat stond zelfs hij even met zijn mond vol tanden.

In het bijzijn van zijn vrouw Greetje werd Theo benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kreeg hij de zeer verdiende koninklijke onderscheiding uitgereikt.  

“Ineens dacht ik ‘het gaat om mij’”, zei hij na de uitreiking van het lintje nog zichtbaar geëmotioneerd. “Ik ben blij dat ik me voor die tijd nog heb geschoren. Anders had ik er niet uitgezien en hadden jullie gedacht ‘wie hebben ze nu dan gedecoreerd’. Ik wil dit ook helemaal niet. De dingen die ik doe, vind ik vanzelfsprekend. Dat doe ik nog altijd met veel toewijding en plezier. Toch vind ik het een hele eer dat ik hiervoor nu koninklijk ben onderscheiden.”

Theo TwitterTheo kreeg zijn lintje niet alleen voor zijn vele werkzaamheden voor de OVD. Ook zette hij zich jarenlang in voor voetbalvereniging DVC’26. Sinds 1962 was hij maar liefst 52 jaar betrokken bij de voetbalvereniging in Didam. In 2001 werd hij benoemd tot erelid van de club. Deze titel verdiende hij door zijn inzet als spelend lid, trainer, vrijwilliger en bestuurslid van de vereniging.

Hij was actief als technisch coördinator, trainer van drie jeugdteams en verzorgde de trainingsindelingen. Voor de senioren schreef hij een gedetailleerd beleidsplan en opleidingshandboek. In zijn bestuursperiode bracht Te Wil structuur aan in de sponsoring van de club. Tijdens het 90-jarig bestaan van DVC’26 werd door hem een krant uitgebracht. Maar ook als speaker bij evenementen was hij altijd van de partij.

OVD
Bij de Oudheidkundige Vereniging begon hij in 2001 als lid van de fotowerkgroep. Zes jaar later werd hij bestuurslid en sinds 2009 is hij de wel zeer bewogen en gedreven voorzitter van de club. De OVD is inmiddels zijn levenswerk geworden, waaraan hij zo’n 30 tot 35 uur per week zijn kennis en kunde beschikbaar stelt.

Zo schreef hij al tal van artikelen voor het jaarboek Aover Diem, werkt hij mee aan het kwartaalblad DOEN en de website, is hij één van de drijfveren achter het infopanelenproject en hield hij al vele fotopresentaties. “Dit is slechts een greep uit zijn vele werkzaamheden voor de vereniging”, zegt één van de bestuursleden. “Eigenlijk is Theo bij alles betrokken wat de vereniging aangaat.”

75 jaar vrijheid
Het afgelopen jaar stond het project ’75 jaar vrijheid’ prominent op zijn agenda. Namens de OVD werkte hij mee aan een scholenproject, tentoonstelling, de organisatie rondom de Jodenherdenking en het kunstwerk Levenslicht en de bevrijdingsroute. Deze fiets- en wandelroute langs locaties in de voormalige gemeente Didam, die iets met de oorlog en bevrijding te maken hebben, wordt dit najaar gepresenteerd.

Dinsdagmiddag werd hij naar Plok gelokt voor een overleg over de presentatie van de fiets- en wandelroute. Toen hij na afloop via het café huiswaarts wilden keren, wachtte hem een groots onthaal. Zijn lintje kwam voor hem dan ook als een volslagen verrassing. Namens de OVD feliciteren we Theo met deze zeer verdiende onderscheiding. We zijn hartstikke trots op je! 

Foto: José Rasing

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in