Onder de Die:mse toorn

De eerste editie van het tweejaarlijkse evenement ‘Onder de Die:mse Toorn’ op zondag 3 februari jl. was een groot succes. Voor een uitverkochte zaal bij Jan&Jan speelde en zong de Joop Boxstart Bend liedjes over Didam, Loil, Nieuw-Dijk en de Liemers.

Deze werden ingeleid door OVD-voorzitter Theo te Wil met foto’s en een stukje historie. De middag werd geopend en afgesloten met het lied Onder de Die:mse Toorn, dat Joop Boxstart speciaal voor deze gelegenheid schreef. Tussendoor klonken vooral veel bekende nummers van de Liemerse dialectzanger, zoals Die:m deur de Jaore hen, De mooiste meid van Die:m, Het Beloofde Land en Wip Wap. Daarnaast brachten de muzikanten nog een nieuw nummer, In de Kom. Hierin bezong Joop de successen uit het roemruchte verleden van voetbalvereniging DVC’26.

In de Kom
“In 1947 wier in de Kom van Die:m ’n weiland van Jan Looman gehuurd an de Rekkeweg. ’t veld wier deur pastoor Jansse ingewi-jd en hi-j deej ok de aftrap bi-j de eerste wedstrijd”, leidde Theo het liedje in. “Umkleeje deej in die tied bij ’t Zwijnshoofd op de plek waor wi-j nau hier zitte. Die zörgde der ok veur da’j in de rus thee kreeg.” “In ’t begin van de jaore zesteg kwame de grote successe”, vervolgde Theo zijn verhaal. “DVC won de KNVB-beker en daordeur mochte ze bekerwedstrijde spölle tege Vitesse, Dos-Utrecht, De Graafschap en Heracles uut Almelo. Der stonne toen duuzende minse aan de draod en die kwamme van heinde en verre um maor iets op te vange van de Die:mse kanjers.” Dat verhaal vroeg uiteraard om een reactie van Joop Boxstart. Die refereerde nog maar eens fijntjes aan de meer recente voetbalsuccessen van SV Babberich uit zijn eigen geboorteplaats. “Wi-j spölde jaorelang in de hoofklasse en mochte veur de beker zelfs naor de Kuip.”

Foto’s
Tijdens de middag werden er ook tal van oude foto’s van de voormalige gemeente Didam getoond, passend bij de liedjes en de verhalen die werden verteld. Zo waren er uiteraard beelden van de Mariakerk, maar ook van de omgeving van de Die:mse toorn met het voormalige notarishuis. Verder kwamen er onder andere foto’s van de Liemco, het Domineessträötje, de speeltuin bij Boszicht in Nieuw-Dijk en het ouderwetse Didamse straatbeeld voorbij. Nadat voor de tweede keer het prachtige lied Onder de Die:mse Toorn had geklonken, beloofde Theo de aanwezigen in 2021 samen met Joop terug te komen met weer een nieuw liedjes- en dialectprogramma. “Wi-j haope dah gillie genote hemme van dit ni-je evenement dawwe um de twee jaor wille gaon doen. Meh steeds weer ’n paar ni-je nummers die ok gerich zun op andere buurtschappe, zoas Greffekemp, Old-Diek en de kerkdorpe Loil en Ni-j-Diek.”

Onder de Diemse toorn
Een stampvolle zaal tijdens het nieuwe evenement ‘Onder de Die:mse toorn’.
Foto: José Rasing

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in