Schuttersgilde Loil-Vooruit 100 jaar oud

Loil-Vooruit is een schuttersgilde, het enige in de voormalige gemeente Didam. Of de term ‘gilde’ bewust of onbewust in de naam is opgenomen, is niet bekend.

Al rond 1420 heeft in Loil waarschijnlijk een gilde bestaan, omdat in die tijd in Loil een grote adellijke hofstede heeft gestaan, het Hof Loil, dat waarschijnlijk al over een schutterij beschikte. Het gilde is opgericht in 1919, mede dankzij de stuwende kracht van pastoor Inden. De oprichters waren: G. Rasing, A.H. Jansen, G. Lukassen, G. Menting, H. Arendsen, F. Horsting en G. Kinkelaar. De eerste schutterskoning was Hendrik Scheerder en de eerste ruiterkoning Willem Visser. De eerste commandant was Gradus Rasing, die tevens president was. De officiële kleuren van het gilde zijn blauw en wit, kleuren die ook nu nog actueel zijn. Loil-Vooruit is geen rooms-katholieke vereniging, maar een algemene. Dat gebeurde mede op verzoek van de toenmalige pastoor van Loil om aan te geven dat het gilde er voor alle inwoners van Loil was en niet alleen voor de katholieken.
Dit jaar bestaat het gilde dus 100 jaar al reden voor een feest en vele activiteiten waaraan ook de OVD een steentje zal bijdragen. Direct betrokken zijn de werkgroepen evenementen en multimedia. Ook het jaarboek Oaver Diem van dit jaar besteed er aandacht aan met een artikel over de historie van de jubilaris.Tamboerkorps jaren zestig 640x480

Het tambourkorps Loil-Vooruit in de Wehlseweg in de jaren zestig

Foto: Schuttersgilde Loil-Vooruit

 

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in