Feest van herkenning op drukbezochte open dag OVD

DIDAM – Vele honderden mensen kwamen zondagmiddag 21 oktober af op de open dag van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD). Rond 14 uur stonden ze rijen dik voor de expositieborden.

Hierop waren meer dan honderd winkeltjes van vroeger uit de voormalige gemeente Didam afgebeeld afgebeeld. Ook de oude film van het dorp trok veel belangstelling.

Daarnaast waren er diverse attributen te zien, die de middenstand destijds gebruikte of verkocht. Zo kreeg de loodzware weegschaal van tuincentrum De Heegh een plekje in de gang van Jan&Jan, werden er hoedjes uit de hoedenzaak van de gezusters Sanders en schorten van Jamin tentoongesteld en stond er een oude bakkersfiets. Verder was er een kassa van ongeveer honderd jaar oud aanwezig, waarop nog halve centen konden worden aangeslagen.

Open dag 2018 

Foto’s
In de grote zaal werden met foto’s en advertenties onder andere zuivelhandel Groen en textielzaak Von der Haar uitgelicht. “Mijn vrouw Marianne heeft bij Von der Haar haar trouwjurk gekocht”, weet Didammer Harry Koster nog. “Een paarse, het was namelijk de tijd van de flower power.” Maar ook de foto’s van tuincentrum Coenen, landbouw- en mechanisatiebedrijf Hieltjes in Loil en de bakkerij, kruidenierswinkel en het café van Hend Looman zorgden voor een feest van herkenning.

“Hend Looman stond altijd me een lach op zijn gezicht in de winkel en het café. Hij had altijd goede zin”, vertelt Nolda Scheerder uit Didam. “Later werd een gedeelte van het pand betrokken door zijn zwager Gerrit de Reus, die er een schildersbedrijf begon.” Op deze plek aan het Lieve Vrouweplein is nog altijd een schildersbedrijf gevestigd.

Het waren zondag echter niet alleen Didammers en inwoners van Loil en Nieuw-Dijk die de open dag van de OVD bezochten. Twee vriendinnen, geboren in Amsterdam en Rotterdam, genoten ook zichtbaar van de oude attributen en foto’s. “We wonen al jaren in Didam, dus voor ons is er ook veel herkenning”, zeggen ze. “We zijn destijds ook direct lid geworden van de OVD en bezoeken bijna alle activiteiten van de vereniging. Je wilt toch graag iets meer weten over het verleden van de plek waar je woont.”

Winkeliers
Ook was er veel belangstelling van (oud-)winkeliers voor de open dag. Sommigen werkten zelf mee aan de expositie door materiaal beschikbaar te stellen. Zo kreeg de OVD van de voormalige horecafamilie Hendriks een kassa, groot blik van Van Nelle, een houten bierkratje van Amstel, een Vivo winkelboekje en een rekeningblokje met de naam Hendriks erop gedrukt te leen. Oud-winkeliers Rudy Staring en Henk Kuppens zetten zich voor en tijdens de open dag als vrijwilliger voor de OVD in, zoals ook in de film van Wim Lubbers te zien is.

Bekijk ook de film van Wim Lubbers, die een mooie compilatie van de voorbereidingen en de open dag zelf maakte.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in