Open dag OVD

DIDAM - Op zondag 21 oktober houden we onze tweejaarlijkse open dag. Het thema is dit keer ‘winkeltjes van vroeger’. Van 13 tot 17 uur zijn er bij Jan&Jan foto's te zien van meer dan honderd winkeltjes.

De verschillende werkgroepen van de vereniging tonen onder andere foto’s, filmbeelden, stambomen, advertenties en attributen van de plaatselijke middenstand. Het materiaal dat is verzameld, gaat terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw. “Maar we hebben ook een paar foto’s van wel honderd jaar oud”, zegt José Rasing, die de open dag samen met Maria Wigman coördineert. Zo zijn er beelden te zien van Gilsing en Ros Schoenen, winkels die nu nog bestaan, maar ook van Von der Haar, Toon Brandts, Hend Nas en de hoedenwinkel van de gezusters Sanders.

Winkeltjes Jamin

Ook worden er foto’s geëxposeerd van monumentale panden, waar vroeger een winkel in was gevestigd, zoals Peperkamp en Te Dorsthorst. De werkgroep Boerderijen geeft informatie over winkeltjes die in het verleden in het buitengebied van de voormalige gemeente Didam stonden. In de buurtschap Greffelkamp hadden onder andere de families Aaldering, Gerritsen, Koenders en Van Onna een winkel.

Daarnaast liggen in een zestal vitrines attributen die vroeger door de winkeliers werden gebruikt. Van zuivelbedrijf Groen komen er bijvoorbeeld een paar oude melkflessen en van de gezusters Sanders worden er diverse hoedjes uitgestald. Ook staat er een grote, oude weegschaal van tuinderij De Heegh.

De open dag van de OVD bij Jan&Jan aan het Lieve Vrouweplein 4 in Didam is voor iedereen gratis toegankelijk. Bekijk ook het filmpje van Wim Lubbers hieronder!

 

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in