Herinneringsarchief Jan Willemsen


Het herinneringsarchief van Jan Willemsen wordt op korte termijn overgedragen aan het erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. Het herinneringsarchief bestaat onder andere uit fotoalbums, krantenknipsels en attributen.
 
Door bemiddeling van de Oudheidkundige Vereniging Didam tekent broer Eef Willemsen hiervoor binnenkort de overeenkomst inbewaargeving. Hierdoor is onder voorwaarden het herinneringsarchief ook door derden te raadplegen.
Johannes Everardus (Jan) Willemsen werd geboren op 5 september 1932 als oudste zoon in het gezin Willemsen. Zijn vader stond bekend als ‘Hendrik van de zusters’, omdat hij werkzaam was als conciërge bij de zusters van het Pius-klooster in Didam.
 
In augustus 1952 moest Jan in militaire dienst en werd hij ingedeeld bij de commandotroepen. Hij kreeg zijn groene baret al op 23 december 1952 uitgereikt. Op 31 januari 1953 berichten lichtschepen op de Noordzee over een orkaan windkracht 12. De noordwester wind stond haaks op de Nederlandse kust en het was springtij. Het ging vreselijk mis, dijken braken door en vele gebieden liepen onder water.

Fijnaart
Ten tijde van de ramp had Jan Willemsen dienst en werd hij ingezet bij de reddingswerkzaamheden. Op 1 februari 1953 werd hij tijdens het redden van mensenlevens vermist in de buurt van Heijningen onder Fijnaart (Noord Brabant), waar hij voor het laatst werd gezien. Hij werd hier op 4 maart 1953 teruggevonden en met militaire eer begraven op het kerkhof Martinus Didam op 7 maart.
Fijnaart is Jan Willemsen nooit vergeten. Aan hem is postuum de erepenning van de gemeente Fijnaart toegekend, er is een beeld geplaatst en zijn naam staat vermeld op de gedenkplaat aan de R.K. kerk in Fijnaart. In het jaarboek Oaver Diem 2005 is een uitvoerig artikel over Jan Willemsen opgenomen.
 

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in