Jaarboek OVD 'Oaver' verleden én heden 'Diem'

De Oudheidkundige Vereniging Didam presenteert donderdagavond 26 april in zaal Jan & Jan weer haar jaarboek Oaver Diem. Als vanzelfsprekend verhaalt het boek over het verleden van het dorp Didam en de kerkdorpen Loil en Nieuw-Dijk. Met een artikel over de crisisjaren 1930-1940 is de vereniging, gezien de huidige economische dip, echter ook behoorlijk actueel. Coby van der Wurf deed er grondig onderzoek naar en ziet een aantal parallellen met de huidige crisis.

Door Natasja Scheerder
Didam

,,Ik zeg altijd dat de geschiedenis zich nooit op dezelfde manier herhaalt'', zegt Coby van der Wurf. ,,Toch zijn er nu verschillende aanrakingspunten met de situatie in de jaren dertig. Zo begon de crisis toen met een beurskrach in New York veroorzaakt door speculanten. In 2008 gebeurde in feite hetzelfde in Amerika toen Wall Street omviel en veel aandelen ineens niks meer waard waren. Ook nu is de echte ellende pas nu voelbaar met stijgende prijzen, dalende lonen en bezuinigingen. In Didam had destijds de agrarische sector erg te lijden onder de crisis, maar net als nu werden ook toen veel bouwvakkers werkloos. Didam was heel arm. Die omstandigheden zijn niet te vergelijken met nu. Al weet je niet wat ons nog te wachten staat...''

Naast de crisisjaren 1930-1940 worden ook de Stoommolen in Oud-Dijk, de agrarische families Lucassen en Horsting uit het buurtschap Holthuizen, de boerderij van de familie Schuring uit Loil en de beschermde graven op de ‘oude’ begraafplaats aan de Deken Reuvenkamplaan beschreven. Verhalen over pastoor en oud-Didammer Theodoor J.J. Thuis en de woningwetwoningen van voor de Tweede Wereldoorlog completeren het 26e

Het verhaal van Jan Beursken over de beschermde graven op de Algemene begraafplaats Martinus heeft eveneens een actuele aanleiding. Bij besluit van 14 december 2004 maakten Burgemeester en Wethouders van Didam het mogelijk weer te begraven aan de Deken Reuvekamplaan. De begraafplaats werd gerenoveerd, verschillende graven geruimd en er werd herbegraven. In 2011 werd de 'oude' begraafplaats weer opgesteld voor begrafenissen en voor bijzetting van urnen.

,,De 59 beschermde graven, allen monument, bleven uiteraard in stand'', vertelt Beursken. ,,Deze heb ik beschreven in het jaarboek. Zo heeft het familiegraf van Von der Haar als enige de status van Rijksmonument. Dit graf is niet alleen vanuit Didams oogpunt, maar ook in de provincie zeer zeldzaam. Alleen Moscowa in Arnhem heeft een vergelijkbaar grafmonument.'' De overige monumenten die in het verhaal van Beursken aan bod komen, zijn die van personen met verdiensten voor kerk en samenleving, personen gestorven in bijzondere omstandigheden, de priestergraven, zustergraven en een oorlogsgraf.

Presentatie
Het jaarboek Oaver Diem wordt traditioneel gepresenteerd na afloop van de algemene ledenvergadering van de Oudheidkundige Vereniging Didam. De vergadering begint om 19.30 uur. Voorzitter Theo te Wil houdt vervolgens een fotopresentatie over het boek. Daarna is Oaver Diem voor de leden gratis verkrijgbaar. Niet-leden betalen 9,50 euro.

jaarboek.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in